Szűrővizsgálatok

 

Bőrgyógyászati szűrővizsgálatok – a korai felismerés jelentősége

A megváltozott környezeti hatások, mint a klímaváltozás, Földünket körülvevő ózonpajzs elvékonyodása, a káros UV sugárzás fokozódása, mind-mind alapvetően befolyásolja a bőrünk káros sugárzásnak való kitettségét és ezzel arányosan a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét.

Épp ezért fontos a:

  1. rendszeres önvizsgálat (az egész testfelületünk alapos átvizsgálása, különös figyelemmel az új elváltozások megjelenésére, s már meglévő pl. anyajegyek méretének megváltozásra),
  2. rendszeres bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálaton való megjelenés,

melyek hozzájárulnak a rosszindulatú daganatok korai felismeréséhez, s jelentősen növelik a gyógyulási esélyeket.

 Milyen elváltozások esetén forduljunk bőrgyógyászhoz?

  • megváltozik az anyajegy színe, felszíne, az alakja (aszimmetrikus lesz)
  • megszaporodik az anyajegyek száma és/vagy növekedésnek indulnak
  • kisebesedik és/vagy vérezni kezd

 Az anyajegyek vizsgálata ún. dermatoscoppal (speciális bőrmikroszkóp) történik, mellyel jól láthatóvá válnak az anyajegyek pigment tartama, széle, nagysága és különféle eltérései, így a szakorvos ki tudja szűrni azokat, amelyek később veszélyessé válhatnak.

A látottak birtokában javaslatot tesz az esetleges további kezelési formákra, az elváltozások bőrgyógyászati vagy sebészeti eltávolítására.

Melanoma

Rizikófaktorok, kockázatnövelő tényezők: világos bőr szem- és hajszín, valamint a bőrön található nagyszámú anyajegy, illetőleg változó anyajegy, családban előfordult melanoma, illetőleg akinek már volt melanomája

A melanoma kialakulhat régóta meglevő anyajegyből, de jelentős részben olyan bőrterületen keletkezik, ahol korábban nem volt anyajegy.

Az összes daganatos megbetegedés közül, az egyik legrosszabb indulatú a melanoma, mely sokszor ad áttétet a belső szervekre.

Laphámrák

A rosszindulatú bőrdaganatok közé sorolódik, roncsolva a környezetét, sajnos áttétet is ad. Kialakulásának oka szintén az UV sugárzásra vezethető vissza. Leggyakrabban az idős, fehér bőrű emberek kézfején, arc-, és fejbőrén jelennek meg, de előfordulhat sebekben, hegekben, fekélyekben és sugárkezelésen átesett betegeknél is. 

Basalioma

Ez a leggyakoribb, egyben a legjobban gyógyítható bőrdaganatfajta, amely legtöbbször a napfénynek erősen kitett (többszöri leégés, rendszeres szoláriumozás) bőrfelületen (arc, váll) jelentkezik, így a bőr védelmének, a különböző megelőzési technikáknak kimagasló szerepük van a betegség kialakulásának elkerülésében. 

információ

A kezelés díjmentes, NEAK által évi 25 alkalommal finanszírozott, lakóhelytől függetlenül és beutaló nélkül.