Szolgáltatásaink

 

Szinkron fény-fürdő kezelés

Lokális (helyi) PUVA kezelés

UV fésű

Általános bőrgyógyászat

Mit érdemes tudni a bőrgyógyászati vizsgálatról?

A bőrgyógyászat a bőr, a haj, a körmök és a látható nyálkahártyák bizonyos elváltozásaival, betegségeivel, kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik.

Bőrünk, mint az elsődleges védelmi- és jelzőrendszerünk, felületi nagyságánál fogva az év minden időszakában ki van téve a környezeti hatásoknak.

Állapota tükörként szolgál szervezetünk egészségi állapotára, így a bőr tünetei gyakran összefüggnek a szervezet más betegségeivel, s mint kísérőjelenség hívja föl a figyelmet az alapbetegségre. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az évenkénti bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat fontosságát, mely szerepet játszik az elváltozások korai felismerésében, a megfelelő terápia kiválasztásában és a gyógyulásban.

A vizsgálat a beteg kórelőzményének felvételével kezdődik, melynek során a bőrgyógyász részletesen kikérdezi a pácienst az esetlegesen meglévő tüneteiről, jelenlegi és korábbi betegségeiről, kiterjesztve a családban előfordult bőrgyógyászati betegségekre.

Az adatok felvételét követi a bőr fizikális és eszközös vizsgálata pl. dermatoszkóppal (speciális mikroszkóp), amely lehetőséget ad a bőr felső rétegeibe való bepillantásra, és azok emberi szemmel nem látható változásainak megfigyelésére.

A bőrgyógyász személyre szabott szakvéleményt, kezelési tervet ad Önnek a szükséges beavatkozásról, tájékoztatja a különböző kezelésekről, eljárásokról, tovább irányíthatja más szakterületre.

Milyen tünetek esetén forduljunk bőrgyógyászhoz?

 • meglévő anyajegy színének, formájának, méretének változása esetén,
 • ismeretlen eredetű hólyagok, kiütések jelennek meg a bőr felszínén,
 • allergiás bőrreakció, csalánkiütés lép fel,
 • pikkelysömör, ekcéma
 • vírusos szemölcsök megjelenésekor pl. az ujjakon, kézháton, törzsön vagy a talpon,
 • bőrnövedékek (fibrómák) pl. a testhajlatokban, nyakon megjelenése esetén
 • körömgombásodás
 • tartós hajhullás, kopaszodás esetén
 • időskori bőrelváltozások esetén

Pikkelysömör (psoriasis) és kezelési formái

A pikkelysömör a bőrt, a körmöket a hajas fejbőrt az ízületeket s ritkán a nyálkahártyát érintő, jóindulatú, krónikusan zajló gyulladásos bőrbetegség. A pikkelysömör tünetei lehetnek olyan enyhék, hogy az érintettet nem zavarják, de lehetnek olyan súlyosak is, hogy életminőségét jelentősen befolyásolják. Különösen pszichés stressz hatására jellemző a betegség fellángolása. A pikkelysömör kezelésére számos terápiát fejlesztettek ki, azonban még nem létezik olyan szer vagy eljárás, amely végleges gyógyulást okozna. A rendelkezésünkre álló fototerápiás módszerekkel hosszú, tünetmentes időszakok érhetőek el, jobb életminőséget biztosítva ezzel a páciensek számára. A pikkelysömör kezelés célja: a pikkelyek leválasztása, a gyulladásos folyamatok csökkentése és a hámsejtek érési folyamatának helyreállítása a pikkelysömörrel érintett területeken. A kezelés kiválasztása, attól függ, hogy a betegség a testfelület jelentős részére kiterjed-e vagy lokális (helyi) jelenség.

A kezelések időtartama alatt speciális védőszemüveg használata kötelező!

  Kezelést kizáró állapotok:

  • 16 év alatti életkor
  • várandósság
  • bármilyen fertőző megbetegedés, fertőzött bőrtünetek vagy nyílt seb fennállása
  • pikkelysömört provokáló gyógyszer szedése
  • rosszindulatú bőrdaganat fennállása illetve, ha régebben előfordult ilyen megbetegedés
  • súlyos belszervi megbetegedés
  • kezeletlen magasvérnyomás

  Szinkron fény-fürdő kezelés – testszerte kiterjedt tünetek, továbbá atopiás ekcéma és vitiligo (fehérfoltos pigmenthiány) betegség esetén 

  Ezen kezelés során egy számítógépes vezérlésű berendezés Holt-tengeri sós vízben való fürdés közben speciális UV-B 311 szűk spektrumú lámpával hozza létre a természetes napsugárzás gyógyításában hasznos komponensét. Azt, hogy kinél mekkora kezdő dózist lehet alkalmazni, illetőleg milyen mértékben és gyorsan lehet emelni azt, a kezelést megelőző speciális szakorvosi vizsgálattal egyénre szabottan állapítják meg. (ún. erytema küszöb meghatározása) A kezelés eredményessége érdekében heti 3-4 alkalommal (alkalmanként átlagosan 30 perc) kúraszerűen végezzük a kezeléseket.

  A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) évente 25 kezelést finanszíroz a pácienseknek. A kúrákat célszerű előre megtervezve úgy időzíteni, hogy az éves nyaralásokhoz igazítva, minél hosszabban tartó tünetmentességet biztosítson. A kúra sikerének alapvetõ feltétele a kezelések rendszeressége, a kezelést irányító orvos tanácsainak betartása. Az így elért jó bőrállapot stabilizálása céljából az alapkúrát a fenntartó kezelés váltja fel, állapottól függő gyakorisággal. Az alapkúra megkezdését követően múló tünetek esetén látványos javulás tapasztalható a pikkelyesedés megszűnéséig. Ezt követően lassabb, de egyenletes javulás várható. Optimális esetben a bőrtünetek hosszabb idő alatt, múló maradványtünetek – sötétebben pigmentált foltok – hátrahagyásával visszafejlődnek.

   Kezelés eljárásrendje:

   1) előjegyzett időpontban a recepciónál történő bejelentkezés
   2) vetkőzés, zuhanyozás
   3) speciális védőszemüveg felvétele
   4) elhelyezkedés a kádban, követve az asszisztens által személyre szabottan beállított kezelőgép utasításait
   5) kezelést követően nem kötelező a zuhanyozás, de lehetséges
   6) felöltözés
   7) új időpont egyeztetése a recepción

   Lokális (helyi) PUVA kezelés – hajas fejbőr, arc, kezek, lábak

   PUVA kezelés során UV-A sugarakat használunk, mely önmagában nem kellően hatékony, ezért szükséges fényérzékenyítő anyagok (psoralen) használata. 

   Két formáját alkalmazzuk:

   • Vizes: a fényérzékenyítésre vizes közeg szolgál. A lábakat, kezeket behelyezi a beteg psoralen oldatot tartalmazó kádba, melyben 20 percet tölt. Ezt követően helyezi rá arcát és/vagy a végtagjait az UVA fénypanelekre.
   • Krémes: a kezelést megelőzően biztosítjuk a páciensnek a krémet, melyet otthonában, a kezelést közvetlenül megelőzően kell az arcra, kézre, lábra felvinni.

   UV fésű

   A PUVA kezelés UV-A fénnyel. Ideális a fejbőr és kisebb, körülírt területek kezelésére, mivel az UV-cső a fésűfogak sorai közé van beépítve, biztonságos és kényelmes távolságra.

   információ

   A kezelés díjmentes, NEAK által évi 25 alkalommal finanszírozott, lakóhelytől függetlenül és beutaló nélkül.